Коли потрібно відвідувати гінеколога?

Коли потрібно відвідувати гінеколога?

Вважається, що здорова жінка може сама вибирати частоту відвідувань лікаря. Це залежить від її історії хвороби, поточних скарг та особистих уподобань.

Ми склали чек-лист про те, що і як часто потрібно перевіряти на профілактичному прийомі у гінеколога.

  • Для скринінгу раку шийки матки за американськими рекомендаціями всі дівчата з 21 року повинні 1 раз на три роки проходити ПАП-тест або рідинну цитологію (за наявністю факторів ризику - 1 раз на рік)
  • З 30 до 65 років жінки можуть продовжувати робити один з цих тестів раз в три роки або здавати аналіз на вірус папіломи людини (ВПЛ) високого онкогенного ризику кожні 5 років. Також можна використовувати комбінацію аналізу на ВПЛ з ПАП-тестом або рідинної цитологією раз в 5 років.
  • Для скринінгу раку молочної залози жінки від 50 до 74 років повинні раз у 2 роки проходити мамографію.

Якщо у жінки є обтяжений анамнез по раку грудей або інші чинники, що збільшують індивідуальний ризик онкології, - вона може почати скринінг з 40 років. Але таке рішення потрібно обговорити з лікарем.

  • Аналізи на ІПСШ - хламідіоз і гонорею - для сексуально активних дівчат 24 років і молодше.
  • Жінкам старше такі аналізи потрібні, якщо вони знаходяться в зоні ризику, наприклад часто змінюють статевих партнерів, займаються незахищеним сексом або не проходили цей аналіз хоча б один раз. Інтервали скринінгу визначаються лікарем і залежать від сексуальної поведінки жінки.
  • Строгих міжнародних рекомендацій з тестування на ВІЛ-інфекцію поки немає. Але розглядається скринінг у підлітків і дорослих від 15 до 65 років. Інтервали аналізів поки не затверджені, але це буде залежати від того, чи входить людина в групу ризику.

Пам'ятайте, чек-лист вище - це рекомендації для виявлення безсимптомних захворювань. При будь-якій появі скарг потрібно відразу ж звертатися до лікаря.


Звернутись до кваліфікованого спеціаліста та здати необхідні аналізи можна у Медичному центрі «Доктор Царук».

Лікар акушер-гінеколог Григораш Наталія Павлівна

Лікування
варикозу
Закрити