Трофічна виразка на ногах

Трофічна виразка нижніх кінцівок

Трофічна виразка - це ушкодження шкірного покриву, яке виникає через некроз і відторгнення м'яких тканин. Небезпека цього дефекту в тому, що рана не загоюється, часто рецидивує. Основна причина появи виразок - інертні процеси в шкірному покриві, які призводять до порушення живлення на клітинному рівні, розвивається атрофія.

Опис із довідників для студентів медичних ВНЗ не завжди зрозумілий людям, які не знайомі зі специфічною термінологією. Простими словами венозні трофічні виразки нижніх кінцівок - це рани, що не загоюються, які з'являються на шкірі стопи, гомілки. Рана не затягується тижнями навіть після обробки антисептиками та загоювальними мазями. А якщо в неї потрапляє патогенна мікрофлора, ситуація тільки погіршується - запалення набуває глобального характеру і може стати причиною необхідності ампутації ноги.

Причини трофічних виразок - проблеми кровопостачання тканин, спричинені хворобами вен, стаз лімфи. І спричиняють цю патологію варикозна хвороба, атеросклероз. Може з'явитися трофічна виразка при діабеті. Ця хвороба спричиняє порушення обмінних процесів у тканинах. З урахуванням можливих негативних наслідків візит до досвідченого лікаря не можна відкладати. За появи ознак атрофічних процесів у ногах потрібно отримати консультацію фахівця і почати лікування, спрямоване на запобігання ускладненням.

Що таке трофічна виразка з точки зору морфології

Професійна термінологія описує трофічну виразку хронічною раною. Це означає, що відкрите, глибоке ушкодження шкірного покриву і тканин не загоюється тижнями і навіть місяцями. Розглянемо процес розвитку патології на прикладі варикозного розширення вен.

За судинних патологій спостерігаються застійні процеси, стінки вен деформуються, розвивається тромбофлебіт, у просвіті утворюються тромби. У патологічні процеси залучені не тільки великі венозні магістралі, а й сітка дрібних капілярів. Порушується локальний кровообіг підшкірної клітковини і глибших тканин, зупиняються процеси регенерації. І навіть невелике пошкодження шкіри стає потенційно небезпечним. Адже ранка не загоюється, попри ретельну обробку. Відкрита виразка поглиблюється.

Достатньо потрапляння в неї інфекції, щоб розвинувся сепсис і гангрена. лікувати таке захворювання надзвичайно складно ще через місце розташування. Нижні кінцівки постійно піддаються механічним впливам, тертю одягу. І навіть фізичні навантаження, які настійно рекомендовані в разі хвороби, приховують деякі небезпеки. Стоншений шкірний покрив схильний до пошкодження навіть за незначних впливів.

Трофічна виразка: як починається

Якщо зазирнути ще глибше в причини й перебіг розвитку патології, то варто сказати, що система кровообігу підрозділяється на артеріальну, венозну й капілярну частину. Артеріями проходить насичена киснем кров. По венах кров із тканин транспортується назад до серця. Переміщення крові від нижніх кінцівок догори забезпечується тиском, судинними клапанами та м'язовим насосом, що "вмикається" під час фізичного навантаження.

У разі розширення вен клапани не виконують своїх функцій, що стає причиною зворотного току крові та застою її в нижній частині кровоносної системи. Великі обсяги крові призводять до ще більшого тиску на стінки судин. Вони стають слабкими і пропускають кров'яні крапельки в тканини. Результат цього - набряки, болі в ногах, поява на шкірному покриві щиколотки, п'яти великих гематом. Обмін речовин у шкірі, підшкірній клітковині порушується. Дерма починає бути схожою на пергамент - стає сухою і ламкою. На поверхні нижньої кінцівки розвивається екзема. А навіть невелика мікротравма в цьому випадку - ризик утворення виразки.

Так з'являється трофічна венозна виразка. Факторами, які сприяють появі варикозного захворювання та призводять до трофічних змін у тканинах, називають:

  • Генетичну схильність. Часто варикозна хвороба діагностується у представників однієї родини покоління за поколінням. І кожен новий випадок фіксується в більш молодому віці.
  • Ожиріння. За зайвої ваги збільшується навантаження на нижні кінцівки, вени розтягуються, клапани дають збій, відбувається зворотний потік венозної крові, розвиваються застійні процеси.
  • Через гормональний дисбаланс у зоні ризику найчастіше опиняються жінки. Саме вони регулярно схильні до коливань гормонів, які призводять до різних патологій.
  • Рецидиви трофічних виразок частішають із віком. Період між появою наступних ран, що не загоюються, скорочується.
  • Варикозна трофічна виразка на нозі часто з'являється в людей, які проводять довгий час в одному положенні - стоячи або сидячи. М'язовий насос за малорухомості не спрацьовує, кров припиняє циркулювати в правильному ритмі.
  • Шкідливі звички сприяють розвитку захворювання. Наприклад, нікотин звужує судини, кровообіг через це погіршується.
  • Під час вагітності навантаження на нижні кінцівки зростає. А якщо врахувати й гормональний дисбаланс, характерний для цього періоду, не дивно, що вперше варикозна хвороба, супроводжувана трофічними виразками, діагностується саме в цей час.

Усі перелічені чинники сприяють розвитку патології. Про трофічні виразки задовго до їхньої появи можуть свідчити певні прояви. Якщо людина прислухається до свого організму, перші ознаки трофічної виразки не пройдуть для неї безслідно. Звертати увагу потрібно на зміну кольору шкіри. Її почервоніння, набуття синюшного або бордового кольору може вказувати, що варикоз досяг тієї стадії, коли підвищується ризик появи виразки. Ущільнення шкірного покриву і сухість шкіри ще один тривожний симптом. Він свідчить про застійні процеси в тканинах, дефіцит харчування, про те, що починається ускладнення основного захворювання. Витончена суха шкіра легко травмується. Занепокоєння має викликати мокнуча екзема - частина шкірного покриву нижньої кінцівки вкривається висипом, це супроводжується свербінням, болючістю.

Види та класифікація трофічних виразок

За причиною розвитку виділяють такі види трофічних виразок:

  • Венозні трофічні виразки, що не загоюються, за варикозу. У двох із трьох випадків трофічні виразки ніг спричинені венозною етіологією.
  • Через пошкодження артерії атеросклеротичними бляшками можуть утворитися артеріальні виразки.
  • Трофічна виразка при діабеті з'являється через порушення обмінних процесів у тканинах.
  • Виразки, як ускладнення системних хвороб - колагенозу, запалення стінок судин.
  • Застійні виразки можуть з'явитися через застійні процеси, спричинені серцевою патологією.
  • Піогенні гнійні виразки.
  • Виразки через злоякісні новоутворення шкіри.
  • Через опіки, в тому числі радіоактивні.
  • Виразки після обморожень із некрозом тканин.

Є й інша класифікація цієї шкірної патології - за глибиною ураження тканин:

  • Пошкоджено поверхневі шари шкірного покриву, з'являються невеликі болячки.
  • У патологічні процеси залучені всі шари шкіри і підшкірна клітковина.
  • Діагностуються важкі пошкодження глибоких тканин.

Існує ще одна класифікація неускладнених трофічних виразок (за В. Я. Васютковим). Вона визначає клінічну стадію ушкодження:

  1. Пошкодження на сухій, стоншеній шкірі. Зміна кольору шкірного покриву навколишніх тканин, набряк.
  2. Ранка поглиблюється. У патологічний процес залучені всі шари шкіри. Вона стає синьо-фіолетового кольору з мокнучим вогнищем у центрі.
  3. Дно виразки ущільнюється. Спостерігається набряк і болючість навколишніх тканин.
  4. Розростання рани. У процес залучаються все нові тканини. Краї виразки можуть кровоточити.
  5. Ранка очищається. Спостерігається загоєння.
  6. Виразка затягнулася. Утворення рубця.

Трофічна виразка: діагностика

Діагностика трофічної виразки починається з візуального огляду кінцівок пацієнта. Як уже зазначалося, лікування трофічних виразок за варикозної хвороби найефективніше за умови виявлення захворювання на початкових стадіях. Тому важливо вчасно потрапити на прийом до лікаря.

Спеціаліст оглядає шкірні покриви пацієнта, вислуховує скарги. Обов'язково призначаються такі дослідження:

  • Аналіз крові. Дозволяє визначити рівень цукру в крові та виключити (або підтвердити) цукровий діабет.
  • Реакція Вассермана, що дає змогу виключити тромбоз.
  • Цитологія, бактеріологічне дослідження

Крім лабораторних аналізів призначаються:

УЗД судин нижніх кінцівок, доплерографію дослідження з контрастною речовиною.

За необхідності - рентгенографія або комп'ютерна томографія.

Як правило, отриманих результатів достатньо, щоб діагностувати або виключити трофічну виразку. Далі лікар розробляє схему лікування, яка спрямована як на лікування ран на ногах, так і на усунення причини - на лікування основного захворювання.

Венозна трофічна виразка: лікування

Сучасна медицина пропонує консервативну терапію та хірургічне лікування трофічних виразок.

✔️Консервативний метод

У першому випадку передбачено носіння компресійних панчіх, обробку ран і навколишніх тканин, накладення сорбційних пов'язок. Медикаментозне лікування трофічних виразок на ногах у разі варикозу передбачає приймання протизапальних препаратів, антибіотиків, протиалергійних засобів. Крім таблеток призначаються мазі, присипки, гелі, якими потрібно обробляти пошкоджений шкірний покрив.

✔️Аптечні препарати.

Головне завдання медикаментозного лікування - знеболювання і загоєння рани. Деяким пацієнтам знеболити відкриті рани потрібно лише перед перев'язкою. Інші хворі не можуть терпіти виражену симптоматику і потребують постійного знеболювання. Перелік ліків і режим препаратів обговорюється з фахівцями в кожному випадку в індивідуальному порядку.

Догляд за шкірою. Шкіра навколо рани також потребує особливого догляду. Вона буває занадто сухою. У таких випадках використовуються спеціальні креми, які дають змогу відновити природний рівень вологості. За вологої екземи часто призначають цинкову пасту.

Догляд за ранами. Щоб захистити виразку від проникнення інфекції, використовують спеціальні пов'язки з ранозагоювальними засобами. Залежно від складності випадку, носити їх може знадобитися досить довго, поки ранка не загоїться і не закриється шкірним покривом. Під час зміни пов'язки потрібно ретельно очистити виразку від відмерлих тканин, гною, струпів.

✔️Компресійне лікування є обов'язковим етапом лікування трофічних виразок.

Використовують еластичний бинт або панчоху. Ці вироби чинять на вени тиск, сприяючи нормалізації току венозної крові в нижніх кінцівках. Особливо важливо дотримуватися безперервності компресійного лікування. Воно забезпечує ефективну роботу венозних клапанів, бореться із застоєм крові в кінцівках. 
Консервативне лікування трофічних виразок можливе на початковій стадії розвитку захворювання, коли патологія не торкнулася глибоких тканин нижньої кінцівки. Якщо воно не дає позитивного результату, позбутися ран не вдається, рекомендовано лазерне лікування трофічних виразок.

✔️Хірургічний метод лікування виразок нижніх кінцівок

Хірургія при трофічних виразках спрямована на усунення причини їх розвитку. Операція передбачає вплив лазером на пошкоджені вени. За допомогою спеціального катетера датчик лазерного апарату вводиться у варикозну вену. Імпульс призводить до нагрівання стінок судини, через що вена склеюється. Кровотік по ній припиняється, потік крові перерозподіляється по глибоких венах. Часто ендовазальна лазерна коагуляція - це єдиний спосіб домогтися загоєння ран. Адже після зникнення причини розвитку патології одужання проходить швидше, рецидиви не спостерігаються.

Щоб вилікувати хворобу, консервативне і лазерне лікування часто поєднуються. Лікар, як правило, підбирає методи для кожного пацієнта в індивідуальному порядку.

✔️Трофічна виразка: лікування в домашніх умовах

Таке складне захворювання, як трофічна виразка, потребує обов'язкової консультації фахівця. У жодному разі не можна займатися самолікуванням. Непрофесійний підхід, народна медицина з її непідтвердженими засобами може призвести до серйозних ускладнень. Лікуватися вдома можна. Але тільки після консультації лікаря, дотримуючись його призначення.

✔️Профілактика трофічних виразок

Найкраща профілактика трофічних виразок нижніх кінцівок - це своєчасне виявлення захворювань, які призводять до цієї патології, та їх лікування. Цукровий діабет, хронічні хвороби судин - будь-яка недуга потребує серйозного лікування. Допомагають не тільки пігулки та мазі, що підвищують тонус судин і розріджують кров. Лікарі рекомендують дотримуватися певних правил, які мають попередити атрофію тканин:

Більше рухатися. При цьому фізичні навантаження мають бути регулярними та помірними. Чудовий варіант - лікувальна фізкультура. Вона спрямована на нормалізацію кровообігу нижніх кінцівок і попередження застійних процесів.

Носіння компресійного трикотажу допомагає знизити тиск у венах, покращує потік венозної крові. 
Дієта має містити багато овочів і фруктів. А ось жирну смажену їжу краще виключити з раціону. 
Двічі на рік без причини, з профілактичною метою відвідуйте флеболога, щоб попередити розвиток серйозних судинних захворювань. А за появи симптомів запис до лікаря не варто відкладати. Зволікання може призвести до серйозних ускладнень.

Медичний центр Доктор Царук запрошує всіх охочих пройти обстеження. Ми спеціалізуємося на лікуванні та профілактиці хвороб судин, маємо необхідні технічні та кадрові ресурси для надання населенню послуг європейського рівня. Більше про роботу клініки ви можете дізнатися за телефоном або під час особистого візиту.

Часті запитання та відповіді на них на тему "Трофічна виразка"

Скільки лікують трофічну виразку?

Хронічна патологія тому так і називається, що не загоюється довгий час. Терміни лікування індивідуальні й залежать від низки фізіологічних чинників. Повне одужання може зайняти кілька місяців.

Навіщо закривати ранку? Нехай підсихає.

Через зміни на клітинному рівні порушено процеси регенерації тканин, тому загоєння, як це часто буває в разі пошкодження шкіри на інших ділянках тіла, не варто чекати. А пов'язка потрібна, щоб закрити рану від можливої інфекції.

Які мазі краще використовувати?

Призначення робить тільки лікар після візуального огляду ушкодження та проведення лабораторних досліджень.

Скільки коштує лікування трофічної виразки?

Говорити в цьому випадку про вартість не коректно. Тільки після діагностики буде призначено лікування.

Лікування
варикозу
Закрити
Наші спеціалісти
Флеболог, хірург, лікар ультразвукової діагностики
Спеціаліст
Записатись на прийом
Ціни
Консультація лікаря-флеболога
500
Немає в наявності
Записатись
Повторна консультація лікаря-флеболога
450
Немає в наявності
Записатись
Ендовенозна лазерна абляція варикозних вен обладнанням Biolitec, Німеччина (без урахування вартості одноразового світловода)
від 22500 грн.
Немає в наявності
Записатись
Радіочастотна абляція варикозних вен технологією Covidien Closure Fast VNUS, США (без урахування вартості одноразового катетера)
від 22500 грн.
Немає в наявності
Записатись
Мініфлебектомія (залежить від складності втручання)
від 5000 грн.
Немає в наявності
Записатись
ЕХО-склеротерапія під ультразвуковим контролем + мініфлебектомія (залежить від складності втручання)
від 7000 грн.
Немає в наявності
Записатись
Склеротерапія (залежить від складності процедури)
від 3000 грн.
Немає в наявності
Записатись
CLACS (кріолазер + кріомікросклеротерапія), лазер Fotona (залежить від складності процедури)
від 4000 грн.
Немає в наявності
Записатись
УЗД вен двох нижніх кінцівок
550
Немає в наявності
Записатись
УЗД вен однієї нижньої кінцівки
300
Немає в наявності
Записатись