Найкраща інвестиція в здоров'я дітей- грудне годування
З 1 по 7 серпня щорічно відбувається Всесвітня акція «Тижня підтримки грудного вигодовування», яка була задумана як один із стратегічних методів популяризації та підтримки природного вигодовування дітей, для пожвавлення і відновлення, в умовах втраченої традиції - годувати діток грудьми.
Наш колектив підтримує та поширює інформацію про користь грудного молока для вигодовування дітей, віком до 2 років.
Тому для Вас, кілька важливих фактів про користь грудного молока.
Діти народжуються з незрілою системою місцевого імунітету. Вона продовжує розвиватися протягом раннього дитячого віку. Отже, грудне молоко слід уважати головним фактором нутрітивного забезпечення імунного захисту.
Воно містить антиінфекційні фактори, які захищають від респіраторного, ентерального інфікування та проявів харчової алергії. Основними з них є секреторний імуноглобулін А, лізоцим, інтерферон, лактоферин, макрофаги, Т- і В-лімфоцити, лактопероксидаза, система комплементу. Вони утворюють єдину функціональну «протибактеріальну систему”.
Протиінфекційні та протизапальні компоненти
в материнському молоці
Компонент молока |
Функція |
Секреторні імуноглобуліни класу А |
Попереджає бактеріальне «прилипання». Обмежує проникнення антигенів, утруднює хемотаксис нейтрофілів |
Клітини: Т-лімфоцити |
Передача імунітету через клітини |
В-лімфоцити |
Роль не з’ясована |
Р-Макрофаги |
Фагоцитоз - знищення мікробів |
Нейтрофіли |
Погана реакція на хемоатрактанти |
Неімунологічні протимікробні речовини |
|
Лактоферин |
Ускладнює розмноження бактерій зв’язуванням заліза (Fe+++) |
Лізоцим |
Ускладнює хемотаксис / вироблення токсичних кисневих радикалів |
Ліпаза |
Сприяє утворенню вільних жирних кислот і моногліцеридів, які розривають вірусні оболонки та спричинюють лізис простійших |
Протизапальні речовини |
|
Каталаза |
Каталізує розклад перекису водню |
Альфа-токоферол, цистеїн, аскорбінова кислота |
Поглинання радикалів кисню |
Гістаміаза |
Руйнує гістамін |
Арул-сульфатаза (сульфоестераза) |
Розщеплює лейкотріени |
Антитрипсін-а-1 Антихімотрипсін-1 |
Нейтралізує ферменти, які беруть участь у запальному процесі |
Простагландини (Е2, F2) |
Цитозахисна функція |
Олігоаміносахариди |
Перешкоджають мікробному приліпанню |
Бувають випадки, коли грудного молока невистачає. Мами хвилюються. Але пояснення і вихід є.
Тимчасово відчуття зменшення кількості молока може виникати через лактаційну кризу та „стрибки росту” дитини, найчастіше у віці 3, 6 тижнів, 3 місяці, півроку. В такі періоди дитина проситиме їсти щогодини або щодві години, буде видаватися неспокійною, голодною. Слід якомога уникати введення додаткової їжі. Якщо виконувати рекомендації щодо збільшення молока, за чотири – сім днів його буде достатньо, щоб задовольнити збільшені потреби дитини.
Перед тим, як надавати допомогу матері, слід визначити, чи в неї справді недостатньо молока, або вона вважає, що в неї недостатньо молока; чи дитина отримує мало молока за нормальній його секреції, або в матері насправді знижена секреція молока.
Рекомендації для збільшення кількості молока
Застосовувати лактогонні продукти харчування та фітозбори (відвари, настої та напої з трав та насіння – меліси, тисячолисника, кропу, кмину, анісу, фенхелю, грецьких горіхів, морквяний сік із молоком й ін.). |
||
Напої, які призначаються для збільшення секреції молока
|
||
ВООЗ рекомендує виключно грудне вигодовування протягом перших шести місяців життя, причому воно повинно початися вже протягом години після народження і бути «на вимогу» дитини. Пляшок або пустушок слід уникати.
Грудне молоко - ідеальне харчування для новонароджених і немовлят.
Це найкраща інвестиція у здоров’я і розвиток дитини!
Дані взято з електронного підручникаКонсультування з питань вагітності та здоров’я дитини раннього віку: навч. електрон. посіб. / за заг. ред. О. Г. Карагодіної, Ю. П. Вдовиченка. – К., 2010. (13,1 ум. друк арк.).
ISBN 978-966-699-609-4