Посткоїтальний цистит

Посткоїтальний цистит

Посткоїтальний цистит – це запалення сечового міхура, яке виникає після статевого акту.

 

Цей вид циститу значно погіршує якість життя жінок, які мають схильність до цього захворювання, адже після кожного або майже кожного статевого акту, у них виникають такі симптоми як: часті сечовипускання малими порціями, біль в низу живота, болі та різі під час сечовипускання і відчуття неповного спорожнення сечового міхура.

 

Іноді жінки, які хворіють посткоїтальним циститом можуть уникати статевого життя або не отримувати від нього повноцінного задоволення, адже хвилюються що після статевого акту в них можуть виникнути раніше зазначені симптоми.

 

На превеликий жаль, жінки з цим захворюванням можуть довгий час звертатися до багатьох різних лікарів, які можуть не звертати увагу на зв’язок між статевим актом та загостренням циститу і не розповідають своїм пацієнткам про особливості профілактики саме посткоїтального циститу. Тому лікування зазвичай дає короткотривалий ефект і не дає можливості зменшити кількість загострень.

 

Основним фактором у жінок, які мають схильність до посткоїтального циститу є особливість анатомії сечовипускного каналу. У цих жінок зовнішній отвір уретри знаходиться дещо нижче норми або може зміщуватися ближче до піхви під час статевого акту, що призводить до потрапляння значної кількості бактерій через сечовипускний канал в сечовий міхур, через що в ньому і виникає запалення.

Враховуючи цей факт існують специфічні методи профілактики посткоїтального циститу.

 

В першу чергу рекомендована поведінкова терапія:

  1. Дотримання питного режиму (35 мл на кілограм маси тіла на добу),
  2. Гігієнічний душ до та після статевого акту,
  3. Потрібно обов’язково помочитися після статевого акту,
  4. Використовувати лубриканти під час статевого акту,
  5. Уникати поз піч час яких виникає підвищений тиск на вершню стінку піхви.

 

При недостатній ефективності поведінкової терапії використовують медикаментозну терапію, для цього можуть використовуватись різні групи препаратів, як наприклад антибактеріальні або імуноактивні препарати.  

 

У важких випадках, коли консервативні методи лікування не приносять бажаного результату показані методи, що корегують розташування зовнішнього отвору уретри, для цього використовують введення філерів в простір між піхвою та уретрою або проводять оперативне втручання яке носить назву транспозиція уретри.

 

З турботою про здоров‘я Медичний центр «Доктор Царук» ❤️

Для запису на консультацію телефонуйте за номерами:
+38 098 118 1414
+38 066 813 0160
м. Івано-Франківськ вул. Степана Бандери 79

Лікування
варикозу
Закрити