Сови та жайворонки

Сови та жайворонки

Мабуть ви чули про людей, які пізно лягають спати і пізно прокидаються, - їх називають совами. Очевидно, що ви знаєте і про людей, які рано лягають і рано прокидаються, - їх називають жайворонками.

Існує думка, що це взагалі міф, а тенденція рано чи пізно лягати лише справа звички, але ми вас запевняємо, що це РЕАЛЬНІСТЬ, якій є наукове пояснення.

  • Сови

Вам комфортно засинати та вставати пізніше загальноприйнятих часових рамок і дуже тяжко зсунути сон на більш ранні години. Цей розлад ритму "сон-неспання" називається "синдром затримки фази сну".

Ваші спроби поставити будильник на 6-ту ранку замість 7-ї не допомагають лягати раніше, а лише посилюють денну сонливість та погіршують працездатність. Спроби налагодити режим та сформувати звичку лягати раніше марні, навіть через місяці роботи над собою ваша якість сну залишає бажати кращого.

Якщо впізнали себе, то ви - сова.

  • Жайворонки

Вам краще, якщо спати лягаєте рано, десь між 17 та 22 годинами, і рано прокидаєтесь, десь між 2 та 5 годинами ранку. Друзі заздрять вам, адже вставати рано для вас - звична справа. Але лягти пізніше вам складно. Ви тільки-но повернулись з роботи чи навчання, привели себе до ладу, і замість того, щоб провести час із родиною ви просто завалюєтесь спати і нічого вдіяти із цим не можете.

Цей розлад сну називається "синдром раннього засинання", і якщо ви тут впізнали себе, то ви - жайворонок.

  • Чому існують сови та жайворонки?

Причини до кінця невідомі, але відомо , що ритм "сон-неспання" обумовлений генетичними факторами, звичками та особливостями навколишнього середовища.

  • Чи можна налагодити свої біоритми?

Це дуже складний процес, але так, можна.

Корекція способу життя, дотримання гігієни сну, ведення щоденника сну - основа лікування. У деяких випадках допомагає застосування мелатоніну у певні проміжки часу доби та ламп денного світла після пробудження.

Автор: @ivan_belitsky

Лікування
варикозу
Закрити